'Scrum is als voetbal'

In de vorige blog over effectiviteit en efficiëntie heb ik ter verduidelijking een aantal one-liners van Johan Cruijff gebruikt. In deze blog opnieuw een uitspraak van Cruijff die zeer treffend is (over effectiviteit gesproken :-)). Als je Scrum met voetballen vergelijkt kom je snel tot de volgende overeenkomst: zowel voetballen als Scrum zijn enorm populair. Maar er is nog een reden waarom gesteld kan worden dat Scrum is als voetballen. Deze blog beschrijft die overeenkomst.

 

Een van de redenen dat Scrum zo populair is geworden is dat de basisbeginselen van Scrum erg eenvoudig zijn. De Scrum Guide telt slechts 16 pagina’s! Je hebt het zo uitgelegd. Jeff Sutherland - een van de grondleggers van Scrum - heeft ooit gezegd over Scrum:

 

"Scrum is lightweight, simple to understand but extremely difficult to master"

 

Deze uitdrukking lijkt griezelig veel op de opmerking die Johan Cruijff ooit maakte over voetbal:

 

"Voetbal is simpel, maar simpel voetballen blijkt vaak het moeilijkste wat er is"

 

Je zou Scrum als framework dus kunnen vergelijken met een potje voetbal. De spelregels zijn in 1 minuut uitgelegd, maar ga het maar eens doen. In beide ‘spelletjes’ heb je een aantal spelers die in teamverband een bepaald doel nastreven. Er zijn verschillende rollen (specialismes) in het team en spelregels waar je je aan moet houden, maar de teamopstelling (wie staat op welke positie) kies je zelf.

 

Er zijn talloze avondvullende voetbalpraatprogramma’s waarin men spelers, overtredingen, opstellingen etc. analyseert. Kennelijk is veel analyse nodig en kan het altijd beter. In de Scrum-wereld is men vooral op zoek naar handvatten (‘best practices’) waarmee ze de hiaten van het Scrum-framework (die Scrum bewust niet in het framework heeft ondergebracht om het zo laagdrempelig en zo toepasbaar mogelijk te houden) trachten in te vullen. Centrale vragen daarbij zijn meestal: Wat werkt wel en wat werkt niet?. Er zijn talloze boeken, artikelen en blogs verschenen over het goed toepassen van het framework.

 

Vanwege zijn laagdrempeligheid ben ik best een voorstander van Scrum, maar niet in iedere situatie en zeker niet klakkeloos ‘volgens het boekje’ (meer in de volgende blog). Net als bij voetbal moet je als analist keer op keer kijken wat de beste aanpak is om je doel te behalen. Af en toe kan het raadzaam zijn om elementen te gebruiken uit andere ‘sporten’ of zelfs een andere ‘sport’ te beoefenen voor het behalen van je doelstellingen. Zelf geloof ik niet in een on-size-fits-all aanpak. In de volgende blogs kom ik hierop uitgebreid terug.


vorige pagina