Onze Strategie

Als strategie heeft Olympic een aantal trainingen samengesteld binnen het vakgebied Business analyse. In dit vakgebied krijgen medewerkers op strategisch, tactisch en/of operationeel niveau te maken met diverse uitdagingen op het snijvlak van business en IT.

 

Vier gebieden

Olympic onderscheidt trainingen op een vijftal gebieden:

 

Strategy analysis

Business analyse op het hoogste niveau houdt zich bezig met strategische vraagstukken als: 'Wie zijn onze klanten?', 'Wat willen onze klanten?', 'Wat is onze toegevoegde waarde als organisatie?', 'Wat zijn onze business doelen?'. 'Welke strategie kiezen wij voor de komende jaren?' 

 

Onze trainingen op het gebied van proces analyse zijn:

  • Strategie analyse (in ontwikkeling)
  • Systems Thinking (in ontwikkeling)

 

Process analysis

Een niveau lager wordt nagedacht over de processen die ervoor moeten zorgen dat aan de bedrijfsdoelstellingen kan worden voldaan. Business analisten brengen eerst de huidige bedrijfsprocessen (Ist of As Is) is kaart, doen hierop een analyse en modelleren vervolgens de gewenste bedrijfsprocessen (Soll of To Be). Door vervolgens informatiesystemen te ontwikkelen/kopen die naadloos aansluiten bij de gewenste bedrijfsprocessen, kan een nieuwe manier van werken worden bewerkstelligd.

 

Naast het in kaart brengen en analyseren van de primaire (core) bedrijfsprocessen, is een analist vaak betrokken in projecten waarin een informatiesysteem wordt ontwikkeld (die product analyse). Aangezien ook systeemontwikkeling een proces is, kan de business analist een bijdrage leveren bij de analyse en verbetering van het SO proces.

 

Onze trainingen op het gebied van proces analyse zijn:

  • Procesmodellering met BPMN 2.0
  • Proces analyse

 

Product analysis

Onder 'Product' verstaan we een digitaal product ofwel een informatiesysteem. Analisten spelen vaak een belangrijke bijdrage in de totstandkoming van informatiesystemen. Zij doen dit door requirements te eliciteren bij stakeholders (ofwel als Product owner of als team member), te documenteren en modelleren én ervoor te zorgen dat er consensus is en blijft tussen de verschillende stakeholders.

 

Onze trainingen op het gebied van product analyse zijn:

  • Informatieanalyse
  • Systeemmodellering met UML
  • Requirements Engineering

 

People analysis

Analisten krijgen te maken met een grote diversiteit aan mensen. Ze communiceren vaak met een groot aantal verschillende stakeholders variërend van directieleden tot eindgebruikers en van subject matter experts tot

Tevens maken ze steeds meer deel uit van agile teams waarin communicatie een heel grote rol speelt.

Het kan analisten (en daarmee ook de organisaties waarvoor ze werken!) erg helpen als ze niet uitsluitend gericht zijn op processen en systemen, maar ook op de menskant van veranderingen/verbeteringen. Veel analisten vormen immers de spil in grote verandertrajecten waarbij de mens 

 

Onze trainingen op het gebied van people analysis zijn:

  • Communication Skills
  • Compentiegericht ontwikkelen
  • Effectieve teambuilding

 

Lean & Agile

 

Lean is een managementsfilosofie die erop gericht is om maximale waarde voor klanten te realiseren met zo min mogelijk verspilling. Door eliminatie van verspillingen gaan de operationele kosten omlaag, waardoor in het algemeen het bedrijfsresultaat verbetert. 

 

Alle bovengenoemde deelgebieden van het vakgebied business analyse worden beïnvloed door filosofieën Lean en Agile.

 

 

 

 

Groeipaden 

Afhankelijk van zijn/haar huidige niveau en het gewenste niveau kan iedere cursist zijn/haar eigen groeipad uitstippelen. De een wil bijvoorbeeld nog beter worden in het schrijven van user stories, terwijl de ander wil doorgroeien naar business analyse op strategisch niveau.

 

Hard en zacht

In vrijwel alle trainingen wordt ruime aandacht besteed aan zowel hard skills zoals bijvoorbeeld UML, Use cases, Scrum etc., maar ook aan de zachte kant van communicatie zoals o.a. interviewen, workshops leiden, presenteren en adviseren.